Xerrada en motiu del 95è aniversari de la Revolució Russa - Casal Popular de Joves de Lleida

Casal Popular de Joves de Lleida

ESPAI JUVENIL AUTOGESTIONAT DE LLEIDA

Breaking

19.10.12

Xerrada en motiu del 95è aniversari de la Revolució Russa

Dimarts 23 d'octubre / 19:30h al Casal (c. Governador Montcada, 9. [Veure Mapa]) 

Us convidem a venir a aquesta xerrada que acollim aquest dimarts al Casal. Serà a càrrec d'Andreu Coll (redactor de la revista Viento Sur).

La revolució russa és un dels esdeveniments polítics fonamentals del segle XX. Durant molt de temps, model de qualsevol estratègia revolucionària, continua suscitant avui la reflexió dels revolucionaris. Això no vol dir que cada un dels seus aspectes es repetirà en diversos països; comporta trets específics, russos, lligats al context de principis del segle XX.
Però proporciona un exemple viu de revolució victoriosa que és important comprendre i del qual es podem extreure algunes lliçons d’abast general.

Va mostrar que la revolució proletària era possible, però que, al seu torn, l’enderrocament de la burgesia no condueix necessàriament al socialisme.

Si bé els revolucionaris sempre han tingut tendència a idealitzar-la una mica, sempre ha estat caricaturitzada per burgesos i estalinistes. Des del final de l’URSS (1991), s’ha produït un veritable piconament ideològic:

· Marx = Lenin = Stalin
· La revolució d’octubre no va ser més que un cop d’estat.
· Comunisme = nazisme

Cap d’aquestes afirmacions no és nova, però ara s’acompanyen d’una quantitat de documents inèdits que s’han tornat accessibles gràcies a l’obertura dels arxius.


L’enfonsament del mur de Berlín el 1989 i la desaparició de l’URSS el 1991 va tancar el segle inaugurat per la revolució d’octubre de 1917.

La seva degeneració no ha deixat d’influir tràgicament en la lluita dels pobles del món per la seva emancipació i no podem comprendre el que ha succeït sense haver estudiat aquest primer exemple històric de dictadura del proletariat, victoriosa.

En una paraula, conèixer l'octubre de 1917 és indispensable per imaginar el que podrà ser la revolució socialista del segle XXI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada